”Părintele” antrenamentului modern s-a întâlnit cu sportivii timișoreni


Oaspeți de seamă la Universitatea Politehnica Timișoara, cu prilejul aniversării a 97 de ani de existență ai institutului de învățământ. Prof.dr. Tudor Bompa, cel care l-a pregătit pe Ben Johnson, a vorbit cu sportivii și antrenorii timișoreni.

Prea puțin cunoscut în țara noastră, românul Tudor Bompa este dintre reputații specialiști din domeniul pregătirii sportive. Considerat chiar părintele antrenamentului modern, bistrițeanul are strânse legături cu Timișoara, mai exact cu UPT – unde a activat pentru câțiva ani. Un eveniment petrecut în campusul studențesc în 1970 l-a determinat să fugă din țară, iar 47 de ani mai târziu acesta a revenit la Politehnică pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Tudor Bompa este unul dintre specialiştii de top la nivel mondial, iar metodele sale au revoluţionat antrenamentul sportivilor din lumea întreagă. A fost omul spatele succesului atletului canadian Ben Johnson, campion olimpic la Seul în 1988. Ulterior sprinterul a fost descalificat pentru dopaj. Palmaresul românului  este cu adevărat impresionant. Sportivii antrenaţi de el au obţinut 11 medalii olimpice şi mondiale în două sporturi diferite: atletism şi canotaj.

Acum în vârstă de 85 de ani, românul rămâne modest: ”Nu aş spune că sunt părintele antrenamentului modern, dar pot să spun că munca mea a influenţat mult anternamentul modern. Planul de antrenament pe care l-am pregătit pentru Ben Johnson pentru Olimpiada de la Seul a devenit «Biblia» în tot ce a însemnat sprintul la nivel mondial”, a declarat Bompa.

A fost asistent universitar și direct de atletism în cadrul UPT în perioada anilor 1960-1970, atunci când a început să inoveze în domeniul antrenamentelor. În 1963 a preluat-o pe Mihaela Peneș, o junioară ce promitea la aruncarea suliței. Un an mai târziu, la Tokyo, românca de 17 ani uimea lumea și devenea campioană olimpică. ”Am vrut să șocăm prin rezultatul ei. Am folosit dacă vreți o armă psihologică și ne-a ieșit”, a completat profesorul.

A fugit din țară după ce numele său a fost implicat în unele revolte ale studenților de la Politehnică. A ajuns în  Serbia, apoi in Austria de unde a cerut azil în Canada și de peste 40 de ani s-a stabilit în această țară. Și-a perfecționat studiile la diverse universități din SUA și Canada iar din 1983 cariera sa a ajuns la cel mai înalt nivel devenind consilierul lotului național, implicit și cel al sprinterului Ben Johnson. Canadianul a devenit campion mondial de două ori și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice. Apoi a venit punctul culminant petrecut la Seul, când a câștigat aurul dar a picat testul de dopaj.

Abia în ultimii ani metodele sale au început să fie adoptate și în țară. Iar asta este una dintre dezamăgirile profesorului originar din Năsăud.

Spune-ti opinia!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *