În urmă cu mai bine de patru luni, rugby-ul românesc se zguduia după ce Chester Williams şi RCM Timişoara se despărţeau, la numai trei zile distanţă de câştigarea celui de-al doilea titlu consecutiv de campioană a României. De atunci, fiecare şi-a urmat drumul propriu. Bănăţenii şi-au continuat drumul, sub bagheta fostului secund Danie de Villiers, iar sud-africanul s-a întors acasă, unde s-a apucat de afaceri. Şi-a cumpărat câteva vaci şi a pornit un business în industria laptelui, dar şi un altul, cu produse de igienă, pe care le importă din Belgia. “Perla neagră” nu stă departe nici de rugby – consiliază echipa sub 20 de ani a unui club din Cape Town.
„Eu am decis asta, pentru că vreau să o las mai moale cu rugby-ul o perioadă, ca să mă pot ocupa de afaceri. În plus, în felul acesta, pot sta mai mult şi cu familia mea. Îmi petrec mai mult timp cu copiii - băiatul face rugby, iar fetiţa baschet, ies la cină cu soţia mea…”,
A explicat Williams, la Digi24 Timişoara, recunoscând totuşi că planurile pe termen lung sunt legate tot de sportul cu balonul oval:
„Nu voi renunţa niciodată la visul de a pregăti echipa naţională a Africii de Sud. Sau să antrenez la un nivel profesionist, în prima ligă din Africa de Sud, sau poate chiar şi în Europa, în Anglia sau Franţa, la echipe care participă în Heineken Cup”.
Chester a mai spus pentru aceeaşi sursă că anul trecut spera că va fi numit la cârma naţionalei României, însă a renunţat la gând, odată cu rezultatele pozitive ale stejarilor.
„Lynn Howells se descurcă foarte bine şi am decis să caut alte oportunităţi. Cu siguranţă jucătorii străini au crescut nivelul campionatului, dar la naţională antrenorul a avut un merit aparte, pentru că a reuşit să îi facă pe jucători să îi înţeleagă filosofia şi să califice echipa la Cupa Mondială pentru a noua oară”.
Dor de jucători
Chester Williams a fost şi la terenul din Ronaţ săptămâna trecută, într-o perioadă în care echipa se afla în cantonament, la Valea lui Liman.
„Am vrut să văd ce sentiment mă încearcă atunci când ajung acolo. Dacă am făcut o greşeală plecând. Dar trebuie să recunosc că am fost destul de calm, liniştit, pentru că în sinea mea aveam nevoie de o stabillitate, pe care o am acum”.
Chestionat cu privire la lucrurile care îi lipsesc cel mai mult la Timişoara, fostul campion mondial a fost tranşant:
„Jucătorii. Îi cunoşteam atât de bine, încât îmi dădeam seama la fiecare cu ce gânduri ajunge la stadion. Ajunsesem ca un tată pentru ei. Timişoara m-a ajutat foarte mult să ajung la nivelul la care mă aflu acum. Campionatul României a fost foarte bun pentru mine, am învăţat foarte mult să înţeleg şi să integrez culturi diferite. Am devenit o familie aici, o echipă unită. Sunt recunoscător pentru asta. E lucrul cel mai de preţ pe care l-am învăţat aici şi pot lua cu mine tot ce am acumulat aici, oricunde voi antrena”.
Imediat după întoarcerea în ţara natală, Chester Williams a acordat un interviu presei din ţara natală, în care declara că a plecat de la Timişoara, pentru că nu mai putea progresa aici. Acum şi-a explicat cuvintele.
„Am fost aici timp de doi ani şi am câştifgat campionatul de două ori, iar speranţa mea era să jucăm în Challenge Cup, pentru că e o altă provocare, din toate punctele de vedere. Voiam să cresc mai mult şi simţeam că în Timişoara câştigasem tot ceea ce ne propuseserăm”.
Încrezător în noua echipă a Timişoarei
Chester Williams s-a declarat la curent cu mutările de pe piaţa transferurilor din România, însă crede că fosta sa echipă poate câştiga un nou titlu.
„Cred că va fi un campionat mult mai puternic şi o competiţie mult mai dificilă. Nu aş spune că Timişoara e mai puternică dar nici mai slabă. Ar trebui să fie de acelaşi nivel. Turashvili e un jucător puternic pe grămadă, la fel şi Pungea, dar cred că sunt destui jucători importanţi, care să îi înlocuiască şi poate că în viitor vor fi chiar mai buni. Căpăţână şi-a îmbunătăţit foarte mult stilul de joc şi îl poate înlocui foarte bine”,
A spus tehnicianul, apreciind că în următorii ani şi alţi jucători vor putea face pasul către campionatele importante din Europa, după ce Pungea a ajuns în Ţara Galilor.
„Fercu a demosntrat de-a lungul anilor, la fel şi Lemnaru, Jody Rose, Kinikinilau au potenţialul să joace. Drenceanu e un jucător subevaluat din păcate. Are foarte mare potenţial, e tânăr şi cred că ar trebui să aibă mai multă grijă de el Federaţia Română de Rugby. Un alt jucator tânăr şi talentat este Alex Ţăruş şi în cazul lui, ar trebui să i se acorde mai multă atenţie. La fel şi lui Popârlan. Iar Rus a dovedit în ultimele 3-6 luni că este mult mai disciplinat şi ar trebui să fie chemat la echipa naţională”.
Chester a încheiat lăsând o uşă deschisă unei noi colaborări:
„Mi-ar plăcea să mă întorc ca şi consultant. Pentru Timişoara, sau poate pentru Federaţie. M-aş bucura să fac asta pentru rugby-ul românesc. Aş şti cum să mă descurc cu timpul, cum să îl drămuiesc. Depinde însă de nevoi, de necesităţi. Iubesc acest oraş şi sunt deschis la discuţii”